Mykonos Town & Sightseeing

Η Άνω Μερά είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 8 χλμ. από τη Χώρα. Το χωριό ξεχωρίζει για τη γνήσια κυκλαδίτικη φυσιογνωμία του με κυκλαδίτικα χρώματα και τα γραφικά σοκάκια. Στην Άνω Μερά βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και στο λόφο απέναντι από το χωριό, βρίσκονται απομεινάρια του Βυζαντινού κάστρου και του φρούριου του, όπως και αρχαίοι ελληνικοί τάφοι της γεωμετρικής περιόδου.

Αρχαίος οικισμός Φτελιά & Πάνορμος

Ανάμεσα στις παραλίες Φτελιά και Πάνορμος, η ανασκαφές ανέδειξαν έναν αρχαίο οικισμό 7 χιλιάδων ετών, με δημόσιους οίκους, κεραμεικά, είδωλα, όπλα, πήλινα αντικείμενα και αγγεία.

Μικρή Βενετία-Χώρα

Η Μικρή Βενετία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Χώρας. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γλύφουν τη θάλασσα. Ο λόγος ήταν η πειρατεία του 16ου και 17ου αιώνα που ανάγκασε τους ντόπιους να έχουν ένα μέρος για γρήγορες φορτοεκφορτώσεις αγαθών. Μια πραγματικά γραφική αρχιτεκτονική και ένα σημείο με υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Φάρος της Μυκόνος “Αρμενιστής”

Ο φάρος της Μυκόνου ονομάζεται Αρμενιστής και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, περίπου 7 χμ. από τη Χώρα. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή μηχανή είναι πολύ εύκολξ, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Φανάρι/Άγιο Στέφανο. Το σημείο προσφέρει εκπληκτική Θέα προς την Τήνο και στα πλοία που σαλπάρουν από και προς τη Μύκονο. Ο μηχανισμός του φάρου και η πρώτη λάμπα εκτίθονται στο Ναυτικό Μουσείο της Χώρας. of Tinos island and the boats arriving or leaving from Mykonos. The mechanism of the Lighthouse’s first lamp is exposed at the Aegean Naval Museum in Mykonos Town(Chora)

Χώρα

Η Χώρα της Μυκόνου, είναι από τις πιο γοητευτικές και όμορφες παλιές πόλεις των ελληνικών νησιών, με ατελείωτα πετρόκτιστα σοκάκια, ανεμόμυλους, εκκλησίες, λευκά σπιτάκια με αυλές και πολλά μαγαζιά. Το ιδανικό μέρος για βόλτες, με πολλά εστιατόρια, μπαρ, καφε και κρυφά σημεία με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

View more


Δημαρχείο Μυκόνου

Το δημαρχείο είναι έντα εντυπωσιακό παλιό, διόροφο κτίριο κτισμένο το 1780 και φιλοξενούσε πάντα τις τοπικές αλλά και διεθνεις αρχές που πέρασαν από το νησί. Ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο των παλιών χρόνων που χρήζει επίσκεψης.

Οι ανεμόμυλοι της Χώρας

Από το 16ο αιώνα, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σημεία της Μυκόνου ήταν οι ανεμόμυλοι. Λόγω της γεωγραφικής θέσης, η Μύκονος βρισκόταν σε μεγάλα θαλάσσια διαδρομή του εμπορίου που κάποτε ένωνε Βενετία, την πύλη της Ευρώπης με την Ασία. Η ανάγκη για επεξεργασίας των σιτηρών και προετοιμασία τους για ταξίδι, σε συνδυασμό με την άφθονη προσφορά του όλο το χρόνο έκανε τη Μύκονος την τέλεια τοποθεσία. Η εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι ήταν απαραίτητη, γι’αυτό και οι μύλοι ήταν τοποθετημένοι μέσα ή γύρω από το λιμάνι με την υψηλότερη συγκέντρωση στο δυτικό τμήμα της πόλης. Με την έλευση της εκβιομηχάνισης η σημαντικότητα των ανεμόμυλων άρχισε να φθίνει.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1983. Ο στόχος του μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της Ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στην ιστορική περιοχή του Αιγαίου. Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Τρία Πηγάδια. Το κτίριο ήταν το σπίτι του θρυλικού πλοιάρχου του εμπορικού πλοίου «Ένωσις», Νικόλαου Σουρμελή, ο οποίος βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και μια συλλογή από σπάνιες νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στο πέμπτο αιώνα μ.Χ.. Στον κήπο του μουσείου υπάρχουν αναπαραγωγές από αρχαίες ταφόπλακες και αρχαίο μάρμαρο από τα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.

Αρχαιολογικό Μουσείου Μυκόνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου κτίσθηκε το 1902 και η έκθεση περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αγγείων, που κυμαίνονται από την προϊστορική μέχρι τα τέλη της ελληνιστικής περιόδου (25ο-1ος αιώνας π.Χ.), επιτύμβια αγάλματα, ατσάλινους τεφροδόχους, κεραμικά, κοσμήματα, αμφορείς, πήλινα ειδώλια και λίγα αρχαϊκά αντικείμενα.

Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Το μουσείο ιδρύθηκε τον Μάιο του 1958 και βρίσκεται στο Κάστρο, σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα. Εκεί, εκτίθενται αντικείμενα ταξινομημένα ανά θέμα. Κλειδιά και κλειδαριές συλλογές, χειροποίητα ταπετσαρίες, ζωγραφισμένα πιάτα, τα παλιές ζυγαριές και τρόποι μέτρησης. Επίσης Κυκλαδικά γλυπτά και συσκευές φωτισμού από το αρχαίο λάδι στη λάμπα κηροζίνης. Τέλος, εργαλεία και όπλα που αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό του σαλονιού της μεσαίας τάξης του 19ου αιώνα, όπως επίσης αντίστοιχο υπνοδωμάτιο και κουζίνα.

Μουσείο Γεωργίας

Το μουσείο βρίσκεται στους Άνω Μύλους (Up Ανεμόμυλοι) στη Χώρα της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα παρακλάδι του Λαογραφικού Μουσείου και φιλοξενεί εγκαταστάσεις για την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων στο νησί πριν από την εκβιομηχάνιση. Χρονολογείται από το 16ο αιώνα και είναι ένα διατηρητέο κτίριο, με παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο, πιεστήριο κρασιού, τροχό νερού, πέτρινη δεξαμενή νερού , περιστερώνα, χοιροστάσιο , και το σπίτι του μυλωνά, όπως επίσης δύο μικρές δίδυμες εκκλησίες. Τπάρχει επίσης μια συλλογή από παλιά γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα.

Εκκλησίες Μυκόνου

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του μυκονιάτικου τοπίου είναι η πληθώρα από παρεκκλήσια. Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο αυτά τα παρεκκλήσια ήταν τόσο πολυάριθμα όσες και οι ημέρες του χρόνου. Οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση χτίζοντας παρεκκλήσια ως πράξη αφοσίωσης. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των παρεκκλησιών σήμερα είναι κοντά στο 800 (το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα ανά τοπική οικογένεια).

Μερικά παρεκκλήσια είναι πολύ παλιά και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η πλειοψηφία τους έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Αυτές οι χαριτωμένες απλές κατασκευές, με μία (συνήθως) κόκκινη θολωτή οροφή, είναι το στολίδι μυκονιάτικου τοπίου. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή ενώ στη Χώρα λέγεται πως υπάρχουν περίπου 60 εκκλησίες!

Εκκλησία Παραπορτιανή

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής και πιο φωτογραφημένη από τις 400 εκκλησίες σε όλο το νησί της Μυκόνου. Αυτό που κάνει η εκκλησία τόσο μοναδική είναι η κατασκευή της, η οποία είναι ένα ασύμμετρο συνοθύλευμα από 4 εκκλησίες σε μία. Τα 4 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ ανάμειξη από βυζαντινή, λαϊκή, παραδοσιακή και τη δυτική αρχιτεκτονική. Η εκκλησία χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη Πόρτα και Παρά= δευτερεύουσα όπως χτίστηκε ακριβώς δίπλα στην είσοδο του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης της Μυκόνου, το οποίο, δυστυχώς, έχει καταστραφεί ολοσχερώς . Η οικοδόμηση είναι μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, που αποτελείται από 4 ναούς ισόγειους και ένα στον πρώτο όροφο, που είναι η κύρια εκκλησία. Οι εκκλησίες γύρω από αυτήν (Αγίου Σώζοντα, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Αναστασίας και Αγίου Ευσταθίου) περιλαμβάνουν το σύνολο της εκκλησίας της Παραπορτιανής.

Mykonos Παραλίες

Η Μύκονος διαθέτει 23 πανέμορφες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο, εκ των οποίων μερικές είναι παγκοσμίως γνωστές για τη χρυσαφί άμμο και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους. Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού και οι οποίες έχουν πολυκοσμία την υψηλή σεζόν (Paradise, Super Paradise, Πλατύς Γιαλός, Ψαρρού και Όρνος). Οι παραλίες Paradise και Super Paradise είναι επίσης γνωστές για τα καλύτερα beach parties παγκοσμίως. Οι παραλίες στη βόρεια πλευρά του νησιού, είναι λιγότερο οργανωμένες και προσφέρουν περισσότερες στιγμές ηρεμίας, ιδανικές για ζευγάρια και οικογένειες που επισκέπτονται το νησί της Μυκόνου.

Παραλία Super Paradise
Τοποθεσία: 7 χμ. νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η παραλία Super Paradise είναι ακριβώς δίπλα από την παραλία Paradise. Είναι λιγότερο οργανωμένη από τη γειτονική της παραλία, αλλά είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Μυκόνου, που ελκύει ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφυλους.

Παραλία Paradise
Τοποθεσία: 6 χμ. νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η παραλία Paradise είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Μυκόνου και ελκύει κυρίως νεολαία για τα ημερήσια και βραδινά beach parties. Διατίθονται οργανωμένες θαλάσσιες δραστηριότητες και υπάρχει επίσης και ένα σημείο για γυμνιστές.

Παραλία Ελιά
Τοποθεσία: 6 χμ. νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η παραλία Paradise είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Μυκόνου και ελκύει κυρίως νεολαία για τα ημερήσια και βραδινά beach parties. Διατίθονται οργανωμένες θαλάσσιες δραστηριότητες και υπάρχει επίσης και ένα σημείο για γυμνιστές.

Παραλία Αγράρι
Τοποθεσία: 10 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Μία ήσυχη παραλία με παρθένα ομορφιά σε έναν γραφικό κόλπο ανάμεσα στις παραλίες Ελιά και Super Paradise. Η παραλία ελκύει πολλούς γυμνιστές.

Παραλία Παράγκα
Τοποθεσία: 6 χμ νοτίως της Χώρα
Περιγραφή: Από τις πιο διάσημες παραλίες της Μυκόνου, η Παράγκα χωρίζεται σε δυο μέρη, το νότιο σημείο που είναι και το πιο ήσυχο και το βόρειο, το οποίο είναι πλήρως οργανωμένο.

Παραλία Άγια Άννα
Τοποθεσία: 6 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η Αγία Άννα είναι μία μικρή και ήσυχη παραλία χωρίς ξαπλώστρες, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την παραλία της Παράγκας, ιδανική για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον όχλο της γειτονικής παραλίας.

Παραλία Ψαρρού
Τοποθεσία: 5 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η Ψαρρού είναι μια πλήρως οργανωμένη παραλία στη νότια πλευρά της Μυκόνου, η οποία ελκύει πολλούς celebrities από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Διατίθονται οργανωμένες καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Παραλία Πλατύ Γιαλού
Τοποθεσία: 5 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Ο Πλατύς Γιαλός είναι μία από τις πιο οργανωμένες και γνωστές παραλίες της Μυκόνου. Μια πραγματικά μεγάλη σε μήκος παραλία, με πολλα ξενοδοχεία και εστιατόρια κατά μήκος, κάνοντας τη την πιο γνωστή παραλία της Μυκόνου για οικογένειες και ζευγάρια.

Παραλία Άγιος Ιωάννης
Τοποθεσία: 5 χμ δυτικά της Χώρας
Περιγραφή: Ο Άγιος Ιωάννης είναι από τις πιο ήσυχες και όμορφες παραλίες της Μυκόνου, με εκπληκτική θέα προς το νησί της Δήλου.

Παραλία Άγιος Σώστης
Τοποθεσία: 8 km north east of Mykonos Town (Chora)
Περιγραφή: Ο Άγιος Σώστης είναι από τις πιο παρθένες και ήσυχες παραλίες της Μυκόνου και προσφέρει πραγματική ελευθερία και ηρεμία. Το μήκος της παραλία είναι 250 μ. και η πρόσβαση γίνεται μόνο με αυτοκίνητο ή μηχανή και μετά χρειάεται μικρό περπάτημα προς τον Άγιο Σώστη ή ακολουθώντας το δίπλα δρομάκι προς την παραλία Πανόρμου, στο ομώνυμο γραφικό ψαροχώρι.

Παραλία Άγιος Στέφανος
Τοποθεσία: 3 χμ βορείως της Χώρας
Περιγραφή: Ο Άγιος Στέφανος είναι μία μικρή και ήσυχη παραλία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προνομιακή του τοποθεσία προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους του νησιού. Επίσης διατίθονται θαλάσσια σπορ.

Παραλία Διβούνια
Τοποθεσία: 12 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Μία μικρή και ήσυχη παραλία μακρία από την πολυκοσμία. Τα Διβούνια είναι ιδανικά για ζευγάρια και για απομονωμένες στιγμές αληθινής χαλάρωσης.

Παραλία Φτελιάς
Τοποθεσία: 10 χμ ανατολικά της Χώρας
Τοποθεσία: Η παραλία Φτελιάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του χωριού Άνω Μερά και είναι μία πολύ ήσυχη παραλία, ιδανική για ιστιοσανίδα, λόγω των δυνατών ανέμων.

. Παραλία Χουλάκια
Τοποθεσία: 5 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Από τις ελάχιστες παραλίες της Μυκόνου με βοτσαλάκια, χωρίζεται σε δύο μέρη (μία με βότσαλο και μία με άμμο) και είναι ιδανική παραλία για το ηλιοβασίλεμά της και της μη πολυκοσμίας.

Παραλία Καλαφάτης
Τοποθεσία: 12 χμ ανατολικά της Χώρας
Description: Η παραλία του Καλαφάτης είναι η πιο γνωστή παραλία για τις θαλάσσιες δραστηριότητες, με πολύ μαλακή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Παραλία Λιά
Τοποθεσία: 14 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η παραλία Λιά είναι αμμώδης και ήσυχη, δίπλα από τον πικισμό Καλαφάτη και είναι γνωστή για την εξωτική της ομορφιά με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Παραλία Καλό Λειβάδι
Τοποθεσία: 10 χμ ανατολικά της Χώρας
Περιγραφή: Τοποθετημένη ανάμεσα από την παραλία του Καλαφάτη και της Ελιάς, το Καλό Λειβάδι είναι μία πλήρως οργανωμένη παραλία με πανέμορφα νερά και ελκύει κυρίως οικογένειες.

Παραλία Κάπαρη
Τοποθεσία: 6 χμ δυτικά της Χώρας
Περιγραφή: Η παραλία Κάπαρη είναι από τις ελάχιστες μη οργανωμένες παραλίες της Μυκόνου και βρίσκεται κοντά στη χώρα, αλλά μακριά από την πολυκοσμία των παραλιών στη νότια πλευρά του νησιού.

Παραλία Κόρφος
Τοποθεσία: 3 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Μία πολύ γνωστή παραλία για τους windsurfers, λόγω των δυνατών ανέμων. Όταν δε φυσάει, η παραλία προσφέρεται για ηρεμία και μπάνιο στα καθαρά, κρυστάλλινα νερά της..

Παραλία Μεγάλη Άμμος
Τοποθεσία: 1 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Η Μεγάλη Άμμος είναι μία πολύ όμορφη, αμμώδης μη οργανωμένη παραλία και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα γι’αυτο και έχει αρκετή πολυκοσμία στην υψηλή σεζόν.

Παραλία Όρνος
Τοποθεσία: 3 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Μία πανέμορφη και γραφική παραλία με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά, ακριβώς μπροστά σε παραδοσιακό ψαροχώρι. Συνήθως υπάρχει πολυκοσμία στην υψηλή σεζόν, λόγω της ομορφιάς της.

Παραλία Πάνορμος
Τοποθεσία: 6 χμ ανατολικά της Χώρας
Τοποθεσία: Από τις πιο ήσυχες παραλίες της Μυκόνου, στη βόρεια πλευρά του νησιολυ, είναι προσβάσιμη μόνο με αυτοκίνητο ή μηχανή και προσφέρει μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

Παραλία Άγιος Λάζαρος
Τοποθεσία: 6 χμ νοτίως της Χώρας
Περιγραφή: Ο Άγιος Λάζαρος είναι μία μικρή παραλία ανάμεσα στις γνωστές παραλίες Πλατύς Γιαλός, Ψαρρού, Παράγκα και Όρνος, ιδανική τοποθετημένη κοντά στη Χώρα αλλά όχι με πολυκοσμία σε σχέση με τις γειτονικές της παραλίες.

View more


Κρατηση Δωματιου
Κρατηση Τωρα